Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crotaphytus insularis

Leguánek Crotaphytus insularis

018.jpg

 

VÝSKYT: Obývají suché, skalnaté pouštní oblasti v Arizoně, Utahu, Novém Mexiku, Texasu, Oklahomě, Kansasu, Missouri, Arkansasu, Mexiku....

 

 

TERÁRIUM: K chovu samce s 2-3 samicemi je vhodné pouštní terárium s min. rozměry 80x40x40cm, ale pro lepší rozmnožování aspoň 120x50x50cm. Ještěři uvítají upravené stěny s plošinami, kamenné skalky a členité kořeny. Substrát z hrubšího písku a jemného štěrku ve vrstvě 5-7cm.

 

 

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ: Leguánci vyžadují 12-ti hodinové osvětlení UV lampou, 40W reflektorovou žárovku nad skalkou k vyhřívání a úspornou žárovku min.25W. Teplota 28-30st.C a na skalce 40-50st.C. V noci pokles na 20st.C.

 

 

VLHKOST: V teráriu udržujeme velmi nízkou vlhkost kolem 40%.

 

 

POTRAVA: Všechny druhy hmyzu (cvrčci, švábi, kobylky, smýkaný hmyz, můry, mouční červy, sarančata, pavouci, brouci), květy a listy pampelišek, salát, strouhaná mrkev a sladké brambory, měkké, přezrálé ovoce. Každou potravu je nutné obalovat ve vitamínových směsích a 1x měsíčně jim dát 1 kapku kombinalu AD3 přímo do tlamky. V teráriu mám misku s vodou a obden terárium porosím.

 

 

POHLAVNÍ ROZDÍLY: Samice jsou menší a štíhlejší než samci, mají méně výraznou kresbu. Samci mají modře zbarvené hrdlo.

 

 

008.jpg

 

 

ROZMNOŽOVÁNÍ: Pokud chceme leguánky rozmnožovat je nutné je zazimovat. V zimě zkrátíme dobu osvitu na 8 hodin denně a teplotu snížíme na 12-15st.C. Po 8 týdnech teplotu zvýšíme, opět začneme svítit 12 hodin denně a zhruba do 2 týdnů se začnou leguánci pářit. Samicím připraveným k páření se objeví oranžová kresba, která je signálem pro samce. Někteří samci jsou agresivnější a samice při páření často zraní. Pokud samice némá o páření zájem, pronásleduje jí a kouše po celém těle. Po páření je třeba připravit místo ke kladení vajíček. Stačí přehradit kamenem nebo cihlou jeden roh terária, nasypat zde 10cm vrstvu písku a udržovat jej vlhký. Je vhodné kladiště částečně překrýt "pokličkou" z břidlice nebo kůry. Čtyři týdny po páření kladou samice až 5 vajec. Za rok mohou mít až 5 snůšek. Vajíčka se inkubují ve vlhkém vermikulitu při teplotě 29st.C. Mláďata ve velikosti 10-12cm se líhnou za 55-60 dnů. První měsíc je nutno krmit menším hmyzem, poté již zvládnou i dospělé cvrčky menších druhů. Dospívají v jednom roce.

 

POVAHA: Leguánci rodu Crotaphytus jsou ještěři s denní aktivitou. Manipulace je bezproblémová, možnost částečného ochočení. 010.jpg014.jpg