Jdi na obsah Jdi na menu
 


GERRHOSAURUS MAJOR BOTEGOIObrazek

 

 Ještěrkovec velký žije ve východní Africe, kde obývá převážně skalnatá území v suchých savanách. Ukrývá se v norách a puklinách skal. Samci dorůstají velikosti až 60cm, samice 50cm.

 Původní terárium o rozměrech 160x60x60cm, moje chovná skupina 1,2 vůbec nevyužila. Jedná se o málo pohyblivé ještěry s minimální aktivitou a proto jsem je přemístil do terária 80x50x40cm.

 Zařízení terária tvoří písečný substrát, šikmo zapřený široký kus kůry, dřevěné police, UV žárovka 26W, 40W reflektorová žárovka v květináči a topný kámen zapnutý pouze v zimním období. Zbytek roku kámen nahřívá 40W reflektorová žárovka v květináči.Obrazek

 Ještěrkovci vyžadují denní teplotu 30-35st.C, přímo pod žárovkou 40-45st.C s nočním poklesem na 20st.C. Potravu tvoří ze 40% sladké ovoce (banány,hroznové víno) a jemně nastrouhaná mrkev, 50% masové konzervy pro kočky a 5-10% krmný hmyz a myši. Veškerou potravu posypávám vitamíno-minerální směsí vlastní výroby. Vodu mají v těžké keramické misce, aby ji nemohli převrhnout.

 Jedenkrát týdně je vhodné umístit do terária nádobu s vodou, aby se mohli ještěrkovci vykoupat. Osobně jim raději napustím 5cm vody do vany a nechám je hodinu v klidu.

 Ještěrkovce nezimuji, pouze jim v lednu vypnu topný kámen a žárovku v květináči.

 Samice kladou 2-3 vajíčka do vlhkého písku. Podle p.Cerhy a Kociána trvá inkubace 110-145 dní (inkubační teploty neuvedeny).

 Obrazek