Jdi na obsah Jdi na menu
 


GEKON HOMOPHOLIS FASCIATA

Obrazek

Gekon Homopholis fasciata pochází z Afriky (Tanzánie, Keňa, jižní část Etiopie). Velikost 12cm.

Terárium pro skupinu 1,2 - 1,3 min. doporučuji 50x30x40cm(dxšxv). Žárovku 25W v krytu z keramického květináče  mám zavěšenou 10cm nad plochým kamenem, po zhasnutí gekoni vylezou z úkrytů a nahřívají se zde. Průměrná teplota v teráriu je 26st.C přes den, 30-35st.C u žárovky, s nočním poklesem na teplotu pokojovou 21-22st.C. Žárovky v teráriích vždy umisťuji k bočním stěnám, aby si zvířata mohla najít chladnější místo na opačném konci terária. UV žárovky nejsou nutné, jedná se nočního gekona.

Pokud terárium osázíme rotlinami je nutné na terárium umístit úspornou žárovku o výkonu 23-25W pro jejich zdárný růst. Gekoni je rádi využívají jako úkryt s vhodným mikroklimatem. Nejvíce se mi osvědčil rod Dracaena. Jedná se o levné a  nenáročné rostliny s pevnými listy, které gekoni nezničí. 

Substrát z Lignocelu a písku v poměru 2:1 tvoří vrstvu vysokou 3-4cm. Udržujeme jej mírně vlhký. Do terária je nutné vložit kusy borové kůry opřené o zadní stěnu polepenou korkem. Gekoni by jistě uvítali duté korkové větve, jsou velmi estetické a ještěry z ní v případě potřeby vyženete nějakou hůlkou. Obrazek

 Gekoni se živí cvrčky, šváby, moučnými červy a smýkaným hmyzem a do přezrálých banánů jim přidávám rouskový pyl , jako důležitý doplněk stravy se spoustou vitamínů a ninerálů. Někteří jedinci banán nepřijímají a jiní se jím dokáží přecpat. Nejsou příliš aktivní lovci. Většinou číhají na pobíhající hmyz, dokud jim sám nevleze skoro do tlamy a pak zaútočí s bezprostřední blízkosti. Vodu přijímají z kapek při rosení večer a brzy ráno. Nevím zda pijí vodu z misky, nikdy jsem jí nepoužil. Obalování krmného hmyzu vitamíny a minerály doporučuji jen u každého třetího krmení, jinak se samicím vytvoří velké vapnité vaky za hlavou a při nedostatku vitamínu D3 jim vápník zatvrdne a nebudou ho moci využít k tvorbě kvalitních vajíček. 

 K rozmnožení gekonů je třeba udržovat období sucha od ledna do července a poté zvýšit vlhkost a imitovat období dešťů. Od září do konce roku samice snáší dvojice vajíček, která většinou zahrabává do substrátu. Zcela jistě to Vaší pozornosti neunikne, neboť na snesená vajíčka nahrabe vyšší vrstvu substrátu. Navíc si tuto činnost trénuje i předem a terárium přehrabává několikrát, než se ke snůšce konečně rozhodne. Jedna snůška byla uložena v mezeře borové kůry.

 S inkubací vajec zatím experimentuji. Minulou sezónu jsem měl k dispozici 4 vajíčka. Vložil jsem je do mírně vlhkého vermikulitu a inkuboval při teplotě 26-27st.C přes den s nočním poklesem na 21-22st.C. Vajíčka se postupně zkazila. Nyní mám v inkubátoru dvojici vajec na suchém vermikulitu ve vodním inkubátoru s vlhkostí 80-90%. Na netu jsem našel 2 chovatele, kteří tento druh rozmnožili, bližší informace uvedeny nebyly.

 Při manipulaci se gekoni často zakousnou do ruky a je třeba počkat až stisk sami uvolní, není to bolestivé, stisk je slabý, ale odtrhnout gekona nelze, aniž bychom jej poranili. Stačí dát ruku co nejblíže k jeho úkrytu a gekon se sám pustí a běží se schovat.

 Gekoni se dokáží pohybovat po hladkých plochách včetně skla. Nejsou příliš rychlí a je snadné je v případě potřeby odchytit.