Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gekon Lepidodactylus lugubris

ObrazekVyskytuje se na Malajském poloostrově, Nové guinei, Sundských ostrovech a Oceánii v rozmanitých biotopech převážně na pobřeží kde se přes den ukrývá pod kůrou a v paždí listů. S oblibou vyhledává blízkost lidských obydlí, kde se zdržuje poblíž elektrického osvětlení a loví zde hmyz nalétávající na ozářené plochy. Velikost se pohybuje mezi 80-110mm, oční zřítelnice jsou vertikální, což prozrazuje noční aktivitu gekona. Barva se mění podle teploty, prostředí a nálady gekona. Při vyšších teplotách je světlejší a na hřbetě se objeví dvě řady hnědých teček, při nižších teplotách gekon ztmavne a barva je hnědá nebo šedá.

 Pro chov gekona zřizujeme terárium od skromně higienicky zařízeného až po časově a finančně náročnější výsek tropického pralesa. V teráriu o rozměrech 30x30x30cm můžeme chovat až 6 dospělých jedinců. zadní stěnu vybetonujeme a z kusů korkové nebo borové kůry vytvoříme úkryty, které si gekoni rozdělí a poté svá teritoria obhajují. Vetřelce zastrašují trhavými pohyby hlavy, tikavými zvuky a krátkými výpady s náznaky kousání. Jde o rychlého, hbitého gekona s krátkou únikovou vzdáleností a schopností lézt po hladkých plochách. Terárium doplníme větvemi arostlinami. Pokud použijeme umělé rostliny, obejdeme se bez světelného zdroje nutného pro růst živých rostlin a stačí nainstalovat 15W žárovku k vytápění a slabému osvětlení terária, které gekonům vyhovuje. Na dno nasypeme 1cm jemného písku, který udržujeme suchý, aby nedocházelo k plesnivění trusu. Terárium vyhříváme na 27-30st.C. Lepidodactyly chovám i při pokojové teplotě 18 - 23 st.C, gekoni kladou vajíčka a mláďata se bez problému líhnou i v těchto nízkých teplotách.

 ObrazekGekoni se živí malými cvrčky, šváby, červy, mouchami, octomilkami, pavouky a smýkaným hmyzem. Veškerou potravu je nutné poprášit vitamíno-minerální směsí , aby nedocházelo ke zdravotním poruchám a samice neomezily snůšku. Gekoni velmi rádi olizují sladkou kašičku z banánu, medu a rouskového pylu, do které můžeme přidat kapku kombinalu AD3 a další vitamíny. Vodu pijí z misky, ale výrazně preferují olizování kapek při rosení terária. Rosíme 2-3x týdně, ale raději každý večer.

 V chovech se vyskytují pouze partenogenetické samice, které jsou při kvalitní péči velmi produktivní. Snáškový interval je 14-30 dní a z vajíček se podle teploty líhnou za 60-80 dnů zase jen samičky. Ty dospívají zhruba za 9 měsíců a kladou 1-2 vejce s pevnou vápenitou skořápkou převážně na přední stěnu terária. Vejce inkubujeme v teráriu, protože jsou pevně přilepena k podkladu.. Dospělci při dostatku potravy mláďatům neubližují, ale přesto je vhodné kvůli potravní konkurenci gekonky odlovit a chovat odděleně ve stejných podmínkách. Ihned po vylíhnutí se Mláďata poprvé svlékají a svlečenou pokožku pozřou. Další potravu přijímají za 2-3 dny. Vhodné jsou octomilky a drobní cvrčci.

 

Obrazek