Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gekon Chondrodactylus turneri

Obrazek

VÝSKYT: Jižní afrika, Tanzánie, Angola, Mosambik, Svazijsko, Botswana....

 

VELIKOST: až 20cm

 

PŘÍRODNÍ STANOVIŠTĚ: Sušší biotopy s úkryty ve skalách, pod kůrou starých stromů i v lidských obydlích. Pohybuje se po stěnách, skalách a po stromech, na zem slézá jen zřídka.

 

TERÁRIUM: Doporučený rozměr terária orientovaného na výšku je 30x40x45cm. Substrát smíchaný z lignocelu a písku v poměru 1:4 ve vrstvě 2-3cm vysoké. Další vybavení tvoří větve s hrubou borkou nebo ještě lépe pláty borové kůry opřené o zadní stěnu terária. Skalky z kamenů nedoporučuji, Kameny jsou studené, nebezpečné pro chovance při neopatrné manipulaci a čištění terária je příliš pracné.

 

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ: Osvětlení terária pro noční druh není nutné, stačí rozptýlené světlo z okolí. K vytápění stačí žárovka o výkonu 25W v keramickém květináči zavěšená těsně pod stropem, aby se gekoni mohli v případě potřeby zchladit ve spodní části terária. Teplota u výhřevného zdroje 35st.C, ve zbytku terária 28-30st.C a 24-25st.C v chladnějším místě. V noci pokles na teplotu pokojovou 20-21st.C. V noci mohou teploty klesnout až na 15st.C, které jsou na otevřených plochách afrických savan běžné.

 

VLHKOST: 40-50%, terárium je spíše sušší. Substrát v celém teráriu udržujeme zcela suchý, pouze v období kladení mírně vlhčíme jeden kout.

 

POTRAVA: cvrčci, švábi, sarančata, smýkaný hmyz a v menším množství moučné červy.... Voda ve formě večerního jemného postřiku.

 

 

CHOV:

CHOVNÁ SKUPINA: Ideální je chov v páru, při dostatku úkrytů můžeme v přiměřeně větším teráriu sestavit skupinu 1,2 -1,3.

 

POHLAVNÍ ROZDÍLY: Samci mají na kořeni ocasu velké kapsy hemipenisů. 

Obrazek Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 PÁŘENÍ GEKONŮ, KLADENÍ A INKUBACE VAJEC: Pokud není samice připravená a svolná k páření, většinou k němu nedojde. Samec se jako většina gekonů přiblíží ze strany k samici a několikrát jí klepne čenichem do krku. samice buď uteče nebo se nechá samcem uchopit za kůži na krku či přední končetinu a odpářit. Na samicích nejsou stopy po kousání viditelné. Samci nejsou při páření příliš agresivní, jako u jiných druhů gekonů.

Samice kladou 2 vajíčka s křehkou vápenitou skořápkou, která zahrabávají do substrátu. Nepodařilo se mi zjistit dobu mezi pářením a kladením vajec. Nepoužívám žádná kladiště. Na kladení vajec mají samice v mém chovu pouze 2-3cm vrstvu substrátu na dně terária. Vajíčka jsou zde snadno k nalezení, samička na ně navrší substrát z okolí. 

Vajíčka ukládám do mírně vlhkého vermikulitu zhruba 1-1,5cm pod povrchem. Inkubace probíhala při teplotách 26-27st.C přes den s nočním poklesem na 20-22st.C - bohužel z takto inkubovaných vajec se líhla málo životaschopná mláďata, která přijímala potravu minimálně nebo vůbec a hynula. Snůšky z poslední sezóny jsem proto inkuboval v krabičkách položených na teráriích s denní teplotou do 23-25st.C s nočním poklesem na 18-21st.C. Inkubace při kolísajících teplotách zajišťuje vitálnější potomstvo. Mláďata se líhnou za 45-60dní. Krabičky s vejci mám položeny na teráriích v chladnějších měsících a přes léto je pokládám na podlahu, kde se teploty pohybují ve výše uvedených hodnotách. Nyní jsou mláďata vitální, bez problémů přijímají potravu a rychle rostou.

ObrazekObrazek

Mláďata odchovávám zvlášť v teráriu se stejnými podmínkami jako u dospělých.

 

KRMENÍ: Gekony krmím převážně šváby Shelfordella tartara. Využívám toho, že švábi nelezou po hladkých plochách a gekonům je předkládám v 5cm vysokých plastových krabičkách s vrstvou štěrku na dně, aby se krabička nepřevrhla a švábi nehynuli na holém dně. Gekoni se naučí chodit pro kořist do krabičky a já mám přehled o příjmu potravy. Jednou za 14 dní vložím do terária misku s moučnými červy a zhruba 1x měsíčně vhodím do terária pár cvrčků nebo sarančat. Mláďatům vhazuji kořist přímo do terária - drobné cvrčky a šváby(2-3mm) a jednou za 14 dní drobné moučné červy (10-12mm) nebo červy potemníka Alphitobius laevigatus. V létě chci poprvé odzkoušet příjem smýkaného hmyzu přiměřené velikosti. 

 

POVAHA: Gekoni nejsou příliš rychlí. při čištění terária se dají snadno odchytit. Občas se sice zakousnou do ruky, není to bolestivé a gekon se za chvíli pustí sám. Přes den sedí v úkrytech, ale často prolézají terárium i během dne. Pomocí přísavek na prstech se dokáží pohybovat i po skle. 

 

FOTOALBUM ZDE:

Obrazek