Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rhampholeon brevicaudatus v teráriu

Obrazek

 

 

Chov těchto miniaturních chameleonů je vcelku bezproblémový. Chovnou skupinu 2 samci a 4 samice jsem si pořídil z importu z Tanzanie a umístil do terária o rozměrech 60x40x 45cm (DxŠxV). Větrání tvoří 80% stropu terária.

Substrát tvoří 5-ti cm vrstva Lignocelu a písku v poměru 2:1.

 Větvičky po kterých se chameleoni pohybují musí být velmi tenké. Lze použít suché větve Salix matsudana 'Tortuosa' – Vrba kroucená nebo různé druhy keřů s tenkýma větvema. Osázení květinama je problematické. Většina má hrubé stonky nebo jsou silně olistěné a chameleoni se po nich neradi pohybují. Osobně používám pouze břečťan. Má tenké dlouhé stonky, málo listů a nevyžaduje silné osvětlení ke zdárnému růstu. Jednou z možností je nastříhat šlahouny břečťanu a umístit je v teráriu do nádoby se štěrkem a vodou. Je ovšem nutné je jednou za čas vyměnit za čerstvé. Umělé rostliny nejsou příliš vhodné - rampíci je k lezení moc nevyužívali.

 Někteří chovatelé doporučují pokrýt dno 5-ti cm vrstvou dubového listí. Sám jsem to vyzkoušel a nedoporučuji. Krmný hmyz se měl kde ukrýt a než se k němu rampíci dostali, dávno už nebyl obalený vitamíno-minerální směsí. Hmyz je zalezlý v listí a chameleonci hladoví.

Rhampholeoni nemají rádi silné osvětlení, většinou se zdržují v zastíněných částech terária. Pokud je osvětlení moc silné, schovávají se pod listy rostlin a jejich aktivita je minimální. Jako jediný zdroj tepla a světla slouží úsporná žárovka o výkonu 9-23W (Podle velikosti chovné ubikace) položená na  teráriu. Těsně pod žárovkou se pohybovali pouze samice zaplněné vajíčky. Chameleoni nesnáší vysoké teploty, akceptují pouze pokojovou teplotu. V mém případě jsou denní teploty 22-26st.C a noční 18-22st.C podle ročního období.

 Napájení chameleonů řeším pouze rosením stěn terária a rostlin ráno a odpoledne.

Rhampholeony krmím cvrčky a šváby Shelfordella tartara do velikosti 12mm a smýkaným hmyzem. Veškerou potravu obaluji vitamíno-minerální směsí vlastní výroby.

 Samci se na jaře neustále pokouší o páření. Z tohoto důvodu se samice samcům vyhýbají a drží se vždy na opačném konci terária. Samice zahrabávají vajíčka do substrátu +- 45 dní po odpáření. Ve většině snůšek je 6 vajec, občas 4 a jen jednou to bylo 9 vajec. Z této nezvykle bohaté snůšky všechna mláďata do 3 týdnů po vylíhnutí uhynula. Vajíčka vybírám a ukládám do krabičky s mírně vlhkým vermikulitem. Zpočátku jsem s vajíčky zacházel velmi opatrně. Nabíral jsem je plastovou lžičkou a ukládal je do vermikulitu tak, abych nezměnil jejich polohu. Později jsem je vybíral holou rukou, občas se krabička s vajíčky převrhla, některé snůšky jsem našel pozdě (vajíčka o 20% vyschlá a propadlá) a přesto byla líhnivost skoro 100%. Krabičku s vajíčky inkubuji v teráriu s chameleony v pokojové teplotě nebo na dně terária horských phelzum (teplota 22-23 přes den a 17-20 v noci). Ve vyšších a stabilních teplotách v inkubátorech  vajíčka odumírají.

 Po +-55 dnech se líhnou mláďata. Přemístím je do terária 20x30x20 s 2cm substrátu a 9W úspornou žárovkou na vrchním krytu. K pohybu chameleonů vkládám do terária keříky borůvčí, které vydrží dlouho zelené a po uschnutí je vyměním.

 Mlaďata krmím octomilkami Drosophila hydei a po 3-4 týdnech mikrocvrčky a nejmenšími nymfami švábů Shelfordella tartara.

Na netu jsem našel rozporuplné informace ohledně délky života rampholeonů. První mportovaní jedinci v mém chovu byli minimálně 2 roky staří a ještě dalšího 2,5 roku žili. Většina jedinců se dožila minimálně 3-3,5 roku. Nejedná se tedy o extrémně krátkověký druh jak se občas uvádí. Jedince narozené v zajetí jsem připouštěl nejdříve ve věku 1 roku, kdy dosáhli potřebné velikosti. Menší samičky často hynou zaplněné vajíčky, která nemohou vyklást. V průběhu skoro 4 let jsem měl v chovu zhruba 30 samic a 8 samců. První rok jsem odchoval 80 mláďat, druhý 180 mláďat a třetí 120 mláďat. Ve 4. roce jsem chov zrušil - vše se časem okouká a na světě je tolik dalších druhů.....

P.S.: Většina mých chovanců je krmena velmi střídmě - nadmíra krmiva zdraví a dlouhověkosti neprospívá.  

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Samice

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Samec

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Měsíc staré mládě

 

 

 

Rhampholeon brevicaudatus

 

 

 

 

 

 Samice klade vajíčka

 

 

 

Rhampholeon brevicaudatus

 

 

 

  Jedna samice zahrabává nakladená vajíčka a druhá začíná hrabat svoji noru na kladení..... Přitom vyhrabává vajíčka první samici.

 

 

 

 

 

 

Rhampholeon brevicaudatus

 

 

 

 

 Líhnutí mláďat z vajíček uložených ve vlhkém vermikulitu

 

 

 

Rhampholeon brevicaudatus

 

 

 

 Mláďata odchovávám v trsech Brusnice borůvky...

 

 

 

 

 

Rhampholeon brevicaudatus

 

 

 

 

 

 

 Na noc se mláďata shlukují na koncích větviček.....

 

 

 

 

Další foto najdete ve fotoalbu....