Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rhampholeon nchisiensis-články

Rhampholeon nchisiensis

p1180314.jpg Malý druh chameleona vyskytující se v horských lesích Malawi a okrajových částí Tanzanie v nadmořské výšce 1200-2000m. Pohybuje se v keřovém patře ve výšce 30-300cm. Nejčastěji se v místě výskytu nachází na keřích rodu Achatacae a Rubiacae. Vzhledem k tomu, že většina importů Rhampholeonů pochází z Tanzanie, kde se tento druh vyskytuje jen na pár vzdálených lokalitách, objevuje se v zásilkách jen vzácně. Dorůstá maximální velikosti 65mm. Samci jsou větší než samičky.

 

 

K chovu R. nchisiensis používám terária o rozměrech 40x35x35(dxšxv). Na dno nasypu 5cm substrátu (lignocel s pískem v poměru 2:1), který udržuji mírně vlhký. Vložím 1-2 květináče s živými rostlinami rodu Scindapsus, Marantha.... a hustou spleť tenkých větviček. V teráriu nemám žádné osvětlení ani tepelný zdroj. Tito chameleoni se před světlem ukrývají a vyžadují nižší teploty 20-24st.C přes den a 17-21st. v noci. Světlo z okolních terárií je dostačující. Pokud máte k dispozici hustě zarostlé terárium, můžete 20cm nad něj umístit úspornou 20W žárovku. Chameleoni mají v takovém prostředí možnost pobytu v zastíněných partiích a nejsou stresováni vysokou intenzitou světla, která naopak vyhovuje rostlinám. Vodu přijímají Rhampholeoni z kapek - postřik provádím 1-3krát denně. Potravu tvoří cvrčci a švábi. Vzhledem k jejich velikosti dokáží ulovit a pozřít i vetší exempláře krmného hmyzu. Běžně je krmím 10mm cvrčky a 12mm šváby druhu Shellfordella tartara. Každou potravu obaluji ve vitamínech vlastní výroby, které se mi osvědčily při chovu a odchovu Rhampholeon brevicaudatus.(klikněte ZDE na nabídku vitamínové směsi) . 

p1180317.jpg  Rhampholeon nchisiensis je nejplodnější z celého rodu. Podle velikostia kondice samičky kladou 6-15 vajec, zaznamenán je i případ snůšky 19 kusů. Samice jsou schopné po určitou dobu po oplodnění udržet živospermie  Samice ve vysokém stadiu březosti se chodí občas nahřívat do nejteplejší části terária, ale po chvíli se vrací zpět do stínu. Při kladení samice vyhloubí krátkou noru, ze které ji kouká jen hlava a po uložení snůšky celé místo zarovná s okolním terénem. Po snůšce jsou samice velmi pohublé, ale s jejich chutí k jídlu jsou za pár dnů opět ve výborném stavu. Vajíčka mohou zůstat v teráriu, ale udržet je ve stabilních podmínkách je zde složitější. Raději snůšku umístím v plastové krabičce 500ml 142x118x50mm (klikněte ZDE na nabídku plastových krabiček) na vrstvu vlhčího upěchovaného vermiculitu a zasypu jí další vrstvou asi 2mm nad povrch vajíček. Inkubační teplota je oproti jiným plazům dost nízká: 20-21st.C přes den a 15-16st.C v noci. Osobně pokládám krabičky s vejci Rhampholeonů a Rhacodactylů na zem v předsíni u vstupních dveří, kde se shodou okolností teploty pohybují na doporučené úrovni. Doba inkubace se pohybuje mezi 60-85 dny. Velikost mláďat je 17mm (14mm délka těla a 3mm ocas). Prvních 3-5 dnů po vylíhnutí předkládám mláďatům octomilky Drosophila hydei, potom čerstvě vylíhlé nymfy cvrčků a zhruba po měsíci mikrocvrčky a nejmenší nymfy švábů Shellfordella tartara. Podmínky u mláďat jsou stejné jako u dospělých, pouze teploty by neměly překročit 22st.C a terárium velikost 30x30x30cm (ve větších by hůře lovila kořist. Mláďata Rhampholeonů nocují pro tento rod typickým způsobem: zavěšená na koncích tenkých větviček hlavou dolů. Často visí celý hrozen mláďat na jedné větvičce. 

p1180316.jpg  p1180323.jpg