Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatohlávci rodu Stephanorrhina

Stephanorrhina guttata v letu             

Obrazek

  Zlatohlávci rodu Stephanorrhina jsou rozšířeni na velké části afrického kontinentu.

Jedná se o druhy: Stephanorrhina guttata (Kongo,Zair,Ghana, Niger,Kamerun, Senegal,Guinea,ostrovy Rovníkové Guinee)

Stephanorrhina adelpha(Uganda,Zair,Etiopie,Súdán,Keňa)

Stephanorrhina princeps(Tanzánie)

Stephanorrhina julia(Kamerun)

Stephanorrhina isabelae(Kongo)

Stephanorrhina simplex(Zimbabwe,Mosambik)

Stephanorrhiny mají velikost 22-30mm, nejmenší je S.isabelae a největší S.princeps.

 

TERÁRIUM:

Terárium 25x30x35(dxšxv) pro 4 samce a 8 samic. Výška substrátu z jemně mleté listovky 15-20cm. Je možné substrát namíchat z listovky 70%, bílého trouchu 15%, sušeného kravince 10% a kompostu 5%. Celý povrch substrátu je třeba pokrýt borovou kůrou, aby se brouci po pádu na krovky mohli otočit zpět. V opačném případě se vysílí a uhynou dříve než si jich všimneme. Kůrou je nutné pokrýt i krmné plošiny a misky. Stephanorrhiny jsou velmi aktivní a je vhodné do terária umístit několik tenkých větví k lezení.

 

SVĚTLO:

K osvětlení je nutná úsporná žárovka o výkonu 23-25W umístěná nad teráriem, aby nepřehřívala prostor terária. Pokud nemají brouci dostatek světla množí se špatně nebo vůbec.

 

TEPLOTA:

Teplota stačí pokojová 21-23 st.C, v noci pokles až na 18 st.C. Brouci se rádi zdržují na tenkých větvičkách v teple pod žárovkou položenou na pletivu větracího otvoru. 

 

VLHKOST:

Vlhkost substrátu vyhovuje střední, spodní polovina vlhčí na kladení vajíček a zbytek postupně přechází v sušší povrchovou vrstvu. Larvy ve stadiu L1 a L2 tak mají možnost vybrat si vhodnou úroveň vlhkosti k dalšímu svleku. Brouci vyžadují vysokou vlhkost vzduchu. kterou zabezpečíme častějším rosením terária.

 

POTRAVA:

Larvy:   Stačí pouze pouze substrát bez přikrmování

Brouci:  Krmná směs, banán, Beetle Jelly

 

DÉLKA VÝVOJE:

6-8 měsíců od vajíčka po brouka

 

DÉLKA ŽIVOTA BROUKŮ:

1,5 - 2,5 měsíce

 

LARVY:

Larvy Stephanorrhin nejsou kanibalistické a vzájemně se nenapadají. Zkoušel jsem individuální chov larev, ale imaga byla stejně velká jako při skupinovém chovu. Vyhovuje jim spíše chov v kolonii 30-40 larev L3 v 10-ti litrech substrátu.

 

CHOV:

Do výše uvedeného terária umístím 4 samce a 8 samic. Vrstva substrátu 15-18cm s borovou kůrou pro snadnější pohyb brouků. Je nutné pokládat kůry co nejtěsněji k sobě, aby nevznikala nepokrytá místa, kde by se tito hyperaktivní brouci nedokázali otočit a uhynuli by. Čerství brouci neustále pobíhají a dokáží létat i v malém prostoru terária. Při letu vůbec nerozevřou krovky, ale pouze vysunou křídla nepatrnou štěrbinou pod krovkami. Imaga spolu příliš nebojují, občas se jen trochu postrkují u krmení. Často vyleze jeden samec na druhého a vozí se na něm. Viděl jsem v této pozici 4 samce najednou. Zda jde o pokus o páření nebo způsob souboje o samice mi není známo. Za 2-3 týdny po páření začínají samice klást vajíčka a postupují od dna směrem nahoru. Zhruba po měsíci vyberu ze substrátu larvy a umístím je po 30-ti kusech do 10-ti litrových plastových boxů. Substrát vrátím zpět i s vajíčky a na povrch nasypu 5cm čerstvého substrátu. Samice Stephanorrhin raději kladou do původního substrátu. Vše opakuji 1-2x za měsíc dokud neuhynou chovní brouci.Jedna samice naklade 50-70 vajec. Chov zlatohlávků rodu Stephanorrhina je vhodný pro začátečníky.

 

Samec Stephanorrhina guttata              Kukla v kokonu

ObrazekObrazek